fbpx

Asigurarea locuinței

Locul unde locuim, singuri sau cu familia, si pe care il numim acasă, are multiple semnificații și implicații emoționale. Fie ca este privită ca fiind centrul universului personal sau ca o investiție, casa merită un pic de atenție în ceea ce privește protecția ei din punct de vedere financiar.

Beneficiul principal al unei asigurări de locuință îl constituie preluarea de către asigurător a unei întregi game de riscuri, a căror producere determină pierderi însemnate: incendii, evenimente catastrofale (cutremur, alunecări de teren, inundații), furt, inundații casnice (datorate avarierii instalațiilor de apă) și altele.

Riscurile de bază, întâlnite la toate asigurările pentru locuințe, se grupează sub acronimul FLEXA: incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri aeriene (Fire, Lightning, Explosion, Aircraft).

Alte riscuri: furtună, grindină, avalanșe, greutatea stratului de zăpadă/gheață, boom sonic, lovirea clădirilor de către vehicule rutiere, avarii accidentale la instalațiile de apă și canalizare, spargerea accidentală a geamurilor, căderi de corpuri din exteriorul clădirii etc.

Bunurile asigurate sunt locuința (obligatoriu) și dependințele dar și bunurile conținute (opțional): electronice, electrocasnice, mobilier, îmbrăcăminte etc.

Suma asigurată menționată în poliță reprezintă maximul răspunderii asigurătorului în situația apariției unuia sau mai multor evenimente asigurate.

Adițional, asigurarea pentru locuință poate conține, prin adăugarea de clauze suplimentare: răspundere civilă față de terți, răspunderea chiriașului față de proprietar sau a proprietarului față de chiriaș, accidente persoane, asigurarea centralelor termice, a instalațiilor de încălzire și climatizare pentru riscul de avarii accidentale, inundație cu apă provenită de la vecini etc.

Asigurarea facultativă a locuinței vs Asigurarea obligatorie

asigurarea facultativa a locuintei vs asigurarea obligatorie

Legea 260/2008 obligă proprietarii de locuințe să achiziționeze poliță de asigurare obligatorie, cunoscută sub denumirea de PAD, care acoperă următoarele riscuri: cutremur, inundații, alunecări de teren (dezastre naturale). Limita de acoperire în cazul acestor eventuale pagube este de 20 000 Euro.


Asigurarea facultativă a locuinței este o completare a asigurării obligatorii. Asta înseamnă că practic, asigurarea obligatorie (lipsa ei) funcționează ca o franșiză de 20 000 Euro în cazul unui dezastru natural! Ca să fii 100% asigurat în caz de cutremur, va trebui să stabiliți pentru asigurarea facultativă, împreuna cu brokerul, o sumă asigurată egală cu valoarea proprietății minus 20 000 Euro (acoperirea garantată de PAD).


Ca să scurtezi timpul necesar ofertării, ar fi de preferat să ai pregătite câteva detalii legate de locuință: an construcție, adresă, regim de înălțime, material construcție, suprafață totală / utilă, valoare estimativă bunuri.


Apelați-ne acum, ca să primiți o ofertă completă de asigurare a căminului dumneavoastră!

× Cum putem sa te ajutam?